De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
15 oktober 2021

Dit is de betekenis achter jouw favoriete kleur

Kleuren hebben een enorm grote rol in ons leven. Je eigen gevoelens bij kleuren kunnen erg persoonlijk zijn. Een kleur kan iets te maken hebben met je verleden of je cultuur. In sommige westerse landen is bijvoorbeeld wit representatief aan puurheid en onschuldigheid terwijl oost Europese landen het zien als een symbool voor rouw. Hoe belangrijk is de betekenis van kleuren en waarom spelen ze zo’n grote rol in ons leven? Wat voor impact heeft het op ons lichaam en geest? Wij zullen je de basis van wat de kleuren betekenen, hoe ze gebruikt worden en de effecten die ze hebben vertellen.

Rood

Rood is de kleur van vuur en bloed. Het wordt geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde.

Rood is een zeer emotionele kleur. Het verhoogt de stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk. Het heeft een zeer hoge zichtbaarheid en wordt daarom gebruikt voor stopborden, stoplichten en brandblussers. Rood wordt ook gebruikt om moed aan te geven. Daarom is rood ook in veel nationale vlaggen terug te vinden.

Geel

Geel is de kleur van zonneschijn. Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. Het produceert een verwarmend effect, stimuleert vrolijkheid, mentale activiteiten en spierenergie. Geel wordt vaak geassocieerd met voedsel. Helder, puur geel is een aandachtstrekker. Bijvoorbeeld de taxi’s in de VS. Bij overmatig gebruik van geel kan het een storend effect hebben. Zo schijnen baby’s meer te huilen in gele kamers. Geel wordt ook eerder gezien dan andere kleuren in combinatie met zwart. Deze combinatie is daarom vaak terug te vinden in waarschuwingslabels.

Oranje

Oranje combineert de energie van rood en het geluk van geel. Het wordt geassocieerd met vreugde zonneschijn en de tropen. Oranje vertegenwoordigt enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie.

Voor mensen kan de kleur oranje een warm gevoel geven. Toch is oranje niet zo agressief als rood. Daarnaast vergroot oranje de zuurstoftoevoer naar de hersenen, produceert een verfrissend effect en stimuleert de mentale activiteit, het is ook een zeer geaccepteerde kleur onder jongeren. Oranje wordt ook geassocieerd met gezond eten en stimuleert de eetlust. Op nationaal niveau staat oranje symbool voor kracht en uithoudingsvermogen.

Bruin

Bruin is de kleur van hout of aarde. Ook wel een donkere variant van oranje. Het geeft je een gevoel van warmte en gezelligheid. Het betekent veiligheid, betrouwbaarheid, behoudend, warmte en gezelligheid. Het wordt ook wel als een mannelijke kleur gezien. Voorbeelden zijn: UPS, Ugg, Prefab, een prefab woning en Nespresso.

Groen

Groen is de kleur van de natuur. Het symboliseert groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Groen heeft een sterke emotionele correspondentie met veiligheid. Groen heeft ook een grote geneeskracht. Het is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog. Groen suggereert stabiliteit en uithoudingsvermogen. Groen, in tegenstelling tot rood, betekent veiligheid; het is de kleur van de vrije weg in het verkeer.

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Het wordt beschouwd als gunstig voor de geest en lichaam en produceert een kalmerend effect. Blauw wordt ook vaak gezien als een mannelijke kleur.

Paars

De kleur paars combineert de stabiliteit van blauw en de energie van rood. Het symboliseert macht, adel, luxe en ambitie. Ook wordt het geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysterie en magie. Uit verschillende onderzoeken bleek dat bijna 75 procent van de kinderen paars kiest boven alle andere kleuren. Paars is in de natuur een zeer zeldzame kleur. Sommige mensen beschouwen het dan ook als een kunstmatige kleur.

Wit

Wit wordt geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. De kleur wordt ook wel gezien als een nieuw begin.

Zwart

Zwart is geassocieerd met kracht, elegantie, formaliteit, mysterie, kwaad en dood. Het is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende. Het heeft meestal een negatief effect. Het wordt ook beschouwd als een zeer formele, elegante en prestigieuze kleur (zwarte band, zwarte Mercedes).

Lees ook onze blog over: de kracht van kleur in een grafisch ontwerp.

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with