De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
16 augustus 2021

Hoe verschillende kleuren je kunnen beïnvloeden

Als je het over kleurplaten hebt dan kom je vanzelf bij het onderwerp kleuren. Wij als mensen zijn al jaren bezig met het ontdekken van kleuren en aan het onderzoeken wat kleuren met ons doen. Kleuren hebben namelijk een grote invloed op hoe wij ons voelen en hoe we ons gaan gedragen. Het gebied in je hersenen dat kleuren registreert zit in het primitieve deel van ons brein. Dat is de reden dat kleuren zo nauw verbonden zijn met onze gevoelens. Kleuren wekken bij de meeste mensen gevoelens op die lastig te omschrijven zijn. We associëren bepaalde kleuren met bepaalde gedragingen en culturen terwijl er andere kleuren zijn waarop onze reacties biologisch zijn bepaald.

De primaire kleuren

Ons kleurenspectrum bestaat in de basis uit 4 kleuren, namelijk groen, rood, geel en blauw. Deze kleuren worden dan weer in warme en koude kleuren onderverdeeld. Naast de primaire kleuren bestaan er de secundaire kleuren. Binnen de secundaire kleuren is er al een groot kleurenspectrum te ontdekken. De meest gebruikte plekken waar we veel bezig zijn met het kleurenspectrum is tijdens het inrichten. Een hutje op de hei heeft natuurlijk een andere uitstraling dan exclusieve buitenverblijven.

Warme kleuren

Warme kleuren zijn bijvoorbeeld rood en geel. Geel staat bekend als de kleur van de zon. Het is een optimistische kleur en staat voor vreugde en energie. Geel verbeterd het denkvermogen en wordt daarom veel gebruik op werkplekken. Geen wordt ook vaak gezien als de kleur van intelligentie. Rood is een energieke kleur vol passie en hartstocht. Het staat voor kracht en macht. De tegenhanger hiervan is dat het ook bekend staat als een kleur die woede kan oproepen. Het kan een ruimte domineren als het te veel wordt gebruikt.

Koude kleuren

Groen en blauw zijn warme kleuren. Blauw is een kleur die voor rust en reinheid staat. Blauw biedt rust en geeft je een kalm gevoel. Blauwe kleuren zorgen dat we gaan ontspannen en rustiger. In een blauwe ruimte kan je je beter concentreren. Groen is meer de kleur van harmonie. Het is een natuurlijke kleur en staat voor gezondheid en jeugdigheid. Groen zorgt voor een veilig gevoel. Groen is de kleur waar je ogen gek op zijn, omdat het je ogen laat ontspannen.

Meer weten over de invloed van kleuren op de mens? Lees dan deze blog!

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with