De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
6 september 2021

De kleuren van je eten

Het ziet er toch geweldig uit om een bordje vol kleur voor je neus te hebben staan. Een bord voor kleur betekend vaak veel verschillende soorten groente en fruit. Lekker gezond! Naast dat het er heel mooi uit ziet hebben de kleuren nog meer betekenis. Wat de kleuren van je eten nu precies betekenen. Dat vertellen wij je in deze blog!

Rood

De twee gezondste rode groente zijn tomaat en paprika. In rode paprika zitten ontzettend veel vitamine C. Deze is ook wat zachter en zoeter van smaak. Daarom kan deze paprika gemakkelijk worden gebruikt in verschillende gerechten. Over de tomaat is lang de discussie geweest of het nu een groente of fruit is. En het antwoord hier op is beide. Plantkundig gezien is het fruit, tuinbouwkundig een groente. We rekenen het echter vaker onder groente dan fruit. De rode kleur in tomaat ontstaat door het stofje lycopeen. Dit stofje is een antioxidant en daarom erg gezond. Hoe roder de tomaat, hoe gezonder deze dus is.

Oranje

De volgende kleur op ons groente en fruit kleuren spectrum is oranje. De meest bekende oranje groente is wortel. Er wordt vaak gezegd dat wortel goed is voor je ogen. Dat komt omdat er veel bètacaroteen in zit. Dit is de stof die er voor zorgt dat de wortel oranje wordt.

Geel

Naast de rode paprika bestaat er ook een gele paprika. Dit is ook een van gezondere groentes. Dat bepaalde groente en fruit geel zijn komt door het mineraal kalium. Kalium is goed voor het reguleren van onze bloeddruk en zorgt voor een goede werking van ons zenuwstelsel. De meest gezonde gele groente zijn verse mais, flespompoen en koolraap.

Groen

Groen is de kleur van de natuur en wordt daarom al sneller gezien als gezond. Als je kijkt naar bladgroente dan hebben ze zeker gelijk. Groene bladgroente zit namelijk boordevol met vitaminen, mineralen en vezels. Allemaal hartstikke goed voor je afweersysteem. Hoe groener hoe beter!

Paars

Paars is een bijzondere kleur in onze groente. Blauwe bessen krijgen hun paars blauwe kleur door het stofje anthocyaan. Dit is goed voor de doorstroming van je bloedvaten. Er worden dus niet voor niks veel vitamine pillen zoals Acai berry extreme gemaakt gebaseerd op blauwe bessen. Aubergine is een van de bekendste paarse groente van Nederland. Aubergine zit vaak verwerkt in mediterrane gerechten door zijn neutrale smaak.

acai berry extreme
Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with