De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
30 juni 2022

Kleurplaten zijn lekker zen

Kleurplaten zijn ontzettend handig om de aandacht even af te leiden. Ze zorgen ervoor dat je tot rust komt, juist als je erg veel onrust voelt of als moeilijke emoties erg sterk aanwezig zijn. Moeilijke emoties zoals boosheid mogen er zijn, maar een kleurplaat kan even een rustpunt zijn: laat het er maar zijn. Het is niet voor niets ook voor volwassenen fijn om bijvoorbeeld mandala's te kleuren. Het brengt rust. 

Emoties er laten zijn 

Met een kleurplaat ben je gericht op een bezigheid en de fijne motoriek. Dit zorgt voor een zeer zen gevoel. Juist als je woede of bijvoorbeeld angst ervaart is het dan fijn om een kleurplaat in te kleuren. Heeft je kind bijvoorbeeld angst bij de tandarts? Dan is het handig om je kind de mogelijkheid te geven te kleuren als je ziet dat je kind angst of onrust ervaart. Heb je het gevoel dat er een weerstand is bij je kind om dat te doen? Dan kan het helpen dat je zelf begint met het kleuren van een kleurplaat.  

Mandala's 

Van waar nu die grote voorkeur die mensen hebben voor het kleuren van mandala's? Een goede vraag. Mogelijk is hier van invloed dat er vaak een bepaalde symmetrie in een mandala zit. Oorspronkelijk komt de mandala uit het Hindoeïsme. Het woord mandala betekent 'magisch wiel' of 'magische cirkel'. In het Tibetaans boeddhisme gebruikt men ook de mandala. Daar is de mandala een verbeelding van de kosmos. Het is ook bedoelt als bewustwording van dat het bestaan oneindig is en dat alles met elkaar is verbonden. Het kenmerkende aan een cirkel is natuurlijk ook dat het geen begin en geen eind heeft. 

tandarts-angst

Mandala meditatie 

Het is ook mogelijk om met een mandala een meditatie uit te voeren. Het inkleuren brengt rust en dat geeft een sterk meditatief gevoel. Als je wil, dan kun je het punt van de mandala als een soort focuspunt voor de meditatie gebruiken. De vorm van de mandala zorgt er van nature al voor dat de aandacht al snel naar het midden gaat. 

Verschillende kleurplaten  

Welk effect je krijgt met een kleurplaat, hangt ook een beetje af wat er op de kleurplaat staat. Iedereen weet wel dat een brandweerauto bijvoorbeeld veel geassocieerd wordt met de kleur rood. Als je kind juist soms worstelt met woede, is dit wellicht niet de beste kleurplaat voor het moment dat de woede erg groot is. Maar, het hangt ook af van je kind. Misschien kan die boosheid op papier vervloeien in een mooi gekleurde brandweerauto. 

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with