De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
7 juni 2022

Urban sketching steeds populairder bij jongeren

Wat is urban sketching?

Urban sketching is het observeren van de publieke omgeving en die observatie zo goed mogelijk proberen visueel vast te leggen doormiddel van schetsen.

Je tekent dus niet iets wat je verzint in je hoofd, maar iets wat je ter plekke waar kunt nemen. Dat kan een persoon zijn, een straat met mensen, een gebouw of bijvoorbeeld een landschap.
Eigenlijk betekent Urban sketching dus: “tekenen wat je in je omgeving ziet”.

Populair bij jongeren

Wie dacht dat tekenen een achterhaalde hobby is heeft het goed mis! Er komen steeds meer verenigingen en organisaties die cursussen in “urban sketching” aanbieden. Daarnaast vormen ze hechte online en offline gemeenschappen waarbij steeds meer jongeren zich aansluiten.
Sinds de coronacrisis, hebben meer jongeren die thuis zaten een hobby opgepakt. Dat zien we terug bij de stijgende populariteit van Urban Sketching.

Populaire onderwerpen

De onderwerpen die je kunt tekenen  zijn eindeloos, maar architectuur en stads schetsen zijn erg in trek. Kijk er niet raar van op als u door Amsterdam loopt en je een urban sketcher tegen het lijf loopt. Architecture Amsterdam is een veel voorkomend thema. Dit komt vermoedelijk omdat de architectuur in Amsterdam uniek is in de wereld. Veel jonge mensen raken geïnspireerd door de Amsterdamse grachten en herenhuizen.

Atmosferisch perspectief

Urban sketching gebeurd veelal vanuit een Atmosferisch perspectief. Dit wil zeggen dat je tekent wat je zelf ziet. Je visualiseert met je eigen ogen dat alles om je heen bestaat uit decorstukken. Deze decorstukken worden ook wel plannen genoemd. Dit is een techniek die nieuwbouw architecten vaak gebruiken om de binnenkant van een woning zo goed mogelijk weer te geven.
Veel Architectenbureaus in Amsterdam geven zelf ook les in Urban sketching in de aanloop naar het werkveld toe. Stagaires en nieuwe medewerkers moeten verplicht de straat op en alles gaan tekenen wat ze zien!

Hoe leer je het?

Je hoeft heus niet bij een architectenbureau te werken om de architectuur van Amsterdam te leren tekenen. Het kan  natuurlijk veel makkelijker! Er zijn genoeg video’s online of online groepen die precies uitleggen hoe het werkt. Zodra je de basisprincipes kent van urban sketching, zul je al snel merken dat je het leuker gaat vinden en het vanzelf meer zult gaan doen. Uiteindelijk zul je moeten groeien door het veel te doen en te experimenteren met verschillende stijlen en materialen.

Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als je ook echt iets met architectuur zou willen doen. Nu of in de toekomst. Dan is dit de perfecte skill en hobby voor jou!

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with