De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
21 juni 2024

Tips voor het verbeteren van je tekentechnieken

Tekenen is een kunstvorm die zowel ontspannend als bevredigend kan zijn. Of je nu een beginner bent of al jarenlang tekent voor bijvoorbeeld je beroep, er is altijd ruimte voor het verbeteren van je tekentechnieken. In dit artikel bespreken we verschillende tips en technieken om je tekenvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Teken niet op printpapier

Iedereen pakt wel eens een velletje papier uit de printer om hier vervolgens op te tekenen. Printpapier zal je echter niet helpen met het verbeteren van je tekentechnieken. Het papier is namelijk te dun en kreukelt snel. Bovendien kun je potloodlijnen niet fijn weg gummen. Kies daarom liever voor iets dikker papier van minimaal 120 gram.

Schets door weinig druk op je tekengerei uit te oefenen

Als je met een lichte druk van je potlood op het papier schetst, dan blijven de lijnen licht en dun. Als je dan een lijn verkeerd neerzet, kun je die gemakkelijk weghalen met een gum. Wanneer je te hard op je tekengerei drukt, dan is het weggummen in een keer een stuk moeilijker. Hoe doe je dit? Houd je potlood vast aan het uiteinde. Dit creëert een lichte druk, wanneer je tekent.

verbeteren tekentechnieken

Kies een onderwerp waar je passie voor hebt

Als je iets doet wat je leuk vindt, dan gaat dit je makkelijker af. Dat is hetzelfde met tekenen. Kies een onderwerp dat je leuk vindt, want dat maakt het tekenen makkelijker en interessanter. Bovendien kun je iets dat je al aanspreekt, makkelijker in je hoofd opslaan en naderhand op papier recreëren.

Teken wel eerst simpele zaken

Als beginnend tekenaar is het aan te raden bij stap een te beginnen, want als je een tekening met een hoge moeilijkheidsgraad wil maken en dat lukt niet, dan raak je gefrustreerd en komt er niks meer terecht van je tekening. Begin met dingen uit je directe omgeving. Begin bijvoorbeeld eens met het schetsen van foto’s. Op die manier zie je vaker eenvoudiger waar de randen, hoeken en vormen zitten.

Waar komt licht vandaan?

Licht is een cruciale factor in de beeldende kunst. Wees jezelf daarom bewust wat je lichtbron is en hoe die je onderwerp aanraakt. Let meteen op hoe schaduwen vallen. Door met licht te spelen kun je precies aangeven wat de focus in je tekening moet krijgen. Schaduwen aan de andere kant geven je tekening meer volume en zelfs een 3D-look.

Referenties voor realistische tekening

Vaak denk je wel te weten hoe je object of een dier in elkaar zit, wanneer je deze naar je tekenpapier wilt overbrengen. Als je dan echter je dier tekent, krijg je een resultaat die een tweejarige neergezet zou kunnen hebben. Wil je dus realistisch en gedetailleerd tekenen, dan kun je het beste referentiemateriaal gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s of video’s zijn. Door referenties te bestuderen, worden de details beter opgeslagen in je hersenen. Zo kun je beter uit je hoofd tekenen.

Overhaast het tekenproces niet

Rome is niet gebouwd in een dag en datzelfde zal het geval zijn met jouw tekening. En als je toevallig net een container wil huren voor verbouwing of een van je buren wil dat net doen, dan zullen daar ook veel schetsen van je eindigen die niet naar behoren zijn. Dat hoort erbij. Probeer geduld te creëren, want dit levert je uiteindelijk die ideale tekening op. Besteed genoeg tijd aan je werk, maar houd ook genoeg pauze. Anders staar jij je blind op details.

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with