De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
16 mei 2023

De kleuren op een energielabel

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning, zie je bij de verkoopadvertentie altijd een energielabel staan. Hierbij staat een bepaalde kleur en letter, maar wat betekent dit precies? Je hebt het wellicht nodig bij het berekenen van energiekosten of bij het kopen van een woning. In deze blog lees je alles over de kleuren op een energielabel.

Wat is een energielabel?

Je hebt het energielabel vast wel eens voorbij zien komen, maar wat is nou een energielabel? Het energielabel is het label dat volgens de Europese richtlijnen gekoppeld wordt aan onder andere woningen. Het wordt gebruikt om te beoordelen hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met andere woningen. Het is dus een soort maatstaf voor de zuinigheid van een gebouw en dit is dus van belang bij het kopen van een huis. De letters en kleuren op het energielabel geven onder andere aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen of verkoelen. Hoe beter geïsoleerd een woning is, hoe minder energiekosten er gemoeid zijn met het verwarmen van de woning. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Lees in deze blog verder meer over de betekenis van kleuren!

Groen

De eerste kleur op het energielabel, en tevens ook de meest zuinige kleur, is groen. Dit is de kleur die je graag wilt zien op je energielabel. De kleur groen betekent namelijk dat het energieverbruik van de betreffende woning (relatief) laag is en dus is het gebouw energie-efficiënt. Je zult vaak iets meer betalen voor een woning met een groen energielabel, maar dit betekent wel dat je maandelijks minder geld kwijt zult zijn aan je energiekosten.

Geel

Een geel energielabel geeft aan dat de woning een redelijk gemiddeld energieverbruik heeft. Het verbruik bij een woning dat dit label heeft ligt wat hoger dan de woningen met een groen energielabel, maar is nog steeds relatief zuinig. Je zal voor woningen met dit label vaak een klein beetje minder betalen dan voor woningen met een groen label, maar dit zal ook in de maandelijkse energiekosten reflecteren.

energiekosten berekenen

Oranje

Wanneer de woning die je eventueel wilt kopen een oranje energielabel heeft, moet je wellicht gaan nadenken over energiebesparende maatregelen. Een oranje energielabel geeft aan dat het huis meer energie verbruikt dan het gemiddelde huis en dit is natuurlijk niet gunstig. Je zult hier eventueel maatregelen moeten treffen om je maandelijkse energiekosten te kunnen drukken, maar zult vaak ook iets minder voor de woning hoeven te betalen. Let goed op wanneer je je energiekosten gaat berekenen.

Rood

Rood is uiteraard niet wenselijk om te zien op het energielabel. Dit is de laagst mogelijke kleur en geeft aan dat de woning zeer onzuinig is. Het energieverbruik is dus relatief erg hoog en je zult hier maandelijks veel kosten aan hebben. Dit soort huizen zijn meestal niet goed geïsoleerd en hier zul je dus last van krijgen, met name in de wintermaanden. Overweeg goed of je het waard vindt om een huis te kopen met een rood energielabel en of je bereid bent om aanpassingen aan de woning te doen. Bekijk de plattegrond van het huis goed en denk erover na om de woning bijvoorbeeld beter te isoleren.

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with