De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
27 maart 2023

Hoe teken je zelf Mala kleurplaten?

Inleiding

Meditatie is een belangrijk onderdeel van zowel het boeddhisme als het hindoeïsme en kan helpen om de geest te kalmeren en te concentreren. Mala's worden vaak gebruikt bij meditatie en gebed en zijn gemaakt van verschillende materialen zoals edelstenen, hout, bot, kralen of zaden. Het maken van een mala is een kunst op zich en vereist geduld en aandacht voor detail. Maar het tekenen van mala kleurplaten kan ook een leuke en creatieve manier zijn om meer te leren over de betekenis en symboliek van de verschillende materialen en patronen. In dit artikel leggen we uit wat een mala is, waar het vandaan komt en hoe je zelf mala kleurplaten kunt tekenen.

Wat is een Mala?

Mala is een Sanskriet woord dat 'guirlande' of 'slinger' betekent. Het is een gebedssnoer dat vaak wordt gebruikt in het boeddhisme en het hindoeïsme om mantra's te tellen. Het is een krachtig hulpmiddel bij meditatie en kan helpen om de geest te kalmeren en te concentreren.

Verschillende materialen

Mala's worden vaak gemaakt van verschillende materialen zoals edelstenen, hout, bot, kralen of zaden. Elk materiaal heeft zijn eigen betekenis en energie. Bijvoorbeeld, een mala gemaakt van rozenkwarts kan staan voor liefde en mededogen, terwijl een mala gemaakt van sandelhout kan helpen bij ontspanning en meditatie.

Het maken van een mala

Het maken van een mala is een kunst op zich. Traditioneel worden mala's met de hand gemaakt en elke kraal wordt individueel geregen. Het vereist geduld en aandacht voor detail. Maar het is ook mogelijk om een mala te kopen of te laten maken door een expert.

Waar komt de mandala vandaan?

De oorsprong van de mandala is niet precies bekend, maar het wordt al duizenden jaren gebruikt in het boeddhisme en het hindoeïsme. Sommige bronnen suggereren dat de oorsprong van de mala teruggaat tot de Vedische tijd in India, meer dan 5000 jaar geleden. In die tijd werden kralen gebruikt voor het tellen van mantra's en gebeden tijdens meditatie.

Later werden deze kralen geregen tot snoeren om ze gemakkelijker te kunnen gebruiken tijdens de meditatie. In het boeddhisme wordt gezegd dat de Boeddha zelf de mala heeft gebruikt om mantra's te tellen tijdens zijn meditatie. Sindsdien is de mala een belangrijk hulpmiddel geworden bij meditatie en gebed in zowel het boeddhisme als het hindoeïsme en heeft het zich verspreid over de hele wereld.

Hoe kan je een mandala zelf tekenen?

Als je geïnteresseerd bent in het tekenen van mala kleurplaten, zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Begin met het tekenen van de basisvorm van een mala. Dit omvat meestal een centrale kraal (de guru-kraal) en 108 kleinere kralen die zijn verdeeld in secties van 27 kralen.
  • Kies de materialen en patronen die je wilt gebruiken en teken deze op de kralen. Dit kan variëren van eenvoudige geometrische vormen tot ingewikkelde ontwerpen.
  • Vergeet niet om de juiste kleuren te gebruiken om de betekenis van de verschillende materialen en patronen over te brengen. Bijvoorbeeld, rode kralen kunnen staan voor energie en passie, terwijl blauwe kralen rust en ontspanning symboliseren.
  • Zorg ervoor dat je de mala kleurplaat afmaakt door het toevoegen van details en eventueel een achtergrond. Je kunt ook beslissen om je kleurplaat te digitaliseren of in te kleuren met potloden, stiften of verf.

Conclusie

Al met al is de mala een prachtig en belangrijk instrument voor meditatie en gebed in zowel het boeddhisme als het hindoeïsme. Het heeft een lange geschiedenis en is door de jaren heen geëvolueerd. Het maken van een mala is een kunst op zich en vereist geduld en aandacht voor detail. Maar het is ook mogelijk om een mala te kopen of te laten maken door een expert. Het tekenen van mala kleurplaten kan een leuke en creatieve manier zijn om meer te leren over de betekenis en symboliek van de verschillende materialen en patronen. Een mala zul je niet in een keer goed tekenen, maar het verbeteren van je tekentechnieken zal ook niet in een dag plaatsvinden . Oefening baart immers kunst. Het kan ook helpen om de geest te kalmeren en te concentreren tijdens het kleuren. Of je nu een mala maakt of kleurt, het belangrijkste is om het proces met aandacht en respect te benaderen en de spirituele betekenis te waarderen.

Bron over de betekening van Mandala’s: https://meditatieinstituut.nl/

Meer blogs lezen? Lees dan ook De kleurrijkste ecosystemen van de wereld

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with