De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
23 september 2021

Kleuren leren

Het leren van kleuren daar begin je al mee vanaf kleins af aan. Na een paar maanden ziet een kind pas echt kleuren. Het zien van kleuren is net zo veel als bij een volwassenen. Ze weten nog niet hoe deze kleuren heten en kunnen de kleuren nog niet herkennen. Na een paar jaar beginnen ze met het leren van de kleuren die er zijn. Dit begint bij een kind rond de twee of drie jaar. Dit ligt aan de motoriek van het kind. Kinderen van ongeveer twee jaar oud kunnen ook al andere dingen leren, zoals het leren lopen met een loopfiets van 2 jaar. Zo leert en ervaart je kind steeds nieuwe dingen die ze kunnen leren. De kleuren die ze beginnen te leren als eerste zijn de primaire kleuren. Dit zijn kleuren, zoals blauw, geel en rood. Daarna volgen pas de secundaire kleuren.

Lievelingskleuren

De meeste kinderen beginnen van jongs af aan ook al een lievelingskleur te hebben. Hun favoriete kleur kennen en herkennen ze dan als de beste. Dit komt door het enthousiasme en omdat ze deze kleur het mooist vinden. De liefde naar deze kleur gaat na een aantal jaar weer over meestal. Dus als ouder hoef je niet bang te zijn dat deze kleur dan nog altijd overvloed zou hebben in alles. Als kind wil je altijd alles in jou lievelingskleur hebben. Al het speelgoed en alles van jouw kamer tot kleren moet die kleur persé zijn. Je kleur ook heel graag alles in jouw lievelingskleur. Het onderscheid maken van wat fletsere kleuren als beige en grijs komt pas later in het leerproces. Is jou kind al snel met leren dan kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. Dit doe je door kleuren met verschillende nuances te leren. Voorbeelden hiervan zijn lichtgroen en donkergroen. De leeftijdscategorie voor deze nuances ligt ongeveer bij een jaar of acht, voordat ze dit pas kunnen.

Leren van kleuren

Als kind leer je de kleuren meestal van jouw ouders. Door een regelmaat te brengen in het stellen van vragen en het benoemen van de kleuren leert je kind vlot. Ook door het praten met kleuren onthouden kinderen het beter. Bijvoorbeeld als je zegt "pak jij het rode knuffeltje" in plaats van "pak jij het knuffeltje?". Ook het voorlezen van boekjes met illustraties helpt bij het herkennen en stimuleren van verschillende kleuren. Boeken die over kleuren gaan zijn natuurlijk nog beter om je te helpen leren. Daarnaast zijn er tal kleine opdrachtjes die je kunt uitvoeren als ouder met je kind. Je kunt een spelletje spelen, zoals Kleurenlotto en Smarties snoepjes met dezelfde kleur bij elkaar verzamelen. Kleuren blijven ook erg interessant altijd voor volwassenen. Genieten van kleuren doet iedereen of het nu van kunst is of van een schilderij. Stel je voor je zag geen kleuren meer. Dat zou toch niet leuk zijn.

Meer blogs lezen? Lees dan Tapijt kleuren: Een kleurrijk middelpunt

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with