De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
10 juni 2024

Een kleurplaat van jouw organisatie: waarom zou je dat doen?

Bij restaurants zie je het al vaak gebeuren: jongere kinderen krijgen een kleurplaat en kleurpotloden. Hiermee kunnen zij zich vermaken terwijl ze ‘wachten’ op het eten. Dit is natuurlijk een goede reclame voor dergelijke restaurants. Het kindvriendelijke beleid zorgt er namelijk voor dat ouders sneller ervoor kiezen terug te keren met hun kind.

Maar niet alleen restaurants maken gebruik van kleurplaten. Ook andere organisaties laten vaak dienst gerelateerde kleurplaten drukken voor kinderen.

Educatie

Een kleurplaat kan worden gebruikt als hulpmiddel bij het leren. Kinderen worden hierdoor meer bewust van de bouw en onderdelen, maar ook van overkoepelende onderwerpen zoals duurzaamheid en milieu. Enkele voorbeelden van kleurplaten als educatief hulpmiddel zijn:

  • Een kleurplaat van het menselijk of dierlijke lichaam bij biologie. Hierdoor worden kinderen meer bewust van de opbouw van het lichaam en de plek van organen, spieren en andere elementen;
  • Een kleurplaat van bijvoorbeeld een warmtepomp, bereikt zowel de kinderen als de ouders op het gebied van duurzaamheid. Warmtepompen zijn namelijk een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele verwarming. Wanneer kinderen hierover leren, of de kleurplaat thuis maken, worden ouders wellicht overtuigt om ook een warmtepomp te kopen. Dit leidt tot verduurzaming van de huizen;
Educatieve kleurplaat waterpomp

Wil jij ook je huis verduurzamen met een warmtepomp? Een warmtepomp kopen in Limburg doe je hier!

  • Ook zijn er kleurplaten over vervuiling. Denk maar aan een tekening van een strand met allemaal rommel. Hierbij kun je zelfs inspelen op de emoties van de kinderen. Hoe meer en hoe kleiner de onderdelen op de kleurplaat, hoe langer het kleuren duurt en hoe sneller kinderen geïrriteerd raken. Dit laat hen ‘voelen’ hoer irritant afval is en maakt hen hiervan bewust;
  • Naast kleuren kan tekenen ook een educatieve oplossing zijn. Door bijvoorbeeld dieren te tekenen worden kinderen bewust van het uiterlijk en de vorm. Daarbij leert het hen om kritisch te kijken en focussen op details.

Marketing

Kleurenplaten kunnen handig zijn als promotiemateriaal voor bedrijven. Op evenementen worden vaker kleurplaten uitgedeeld, maar ze kunnen ook onderdeel zijn van campagnes. Denk maar aan kleurwedstrijden.

Het schoenenmerk Timberland maakte gebruik van kleurplaten als marketingcampagne. Het model van de nieuwste schoen werd afgedrukt als kleurplaat. Kinderen en jongeren, maar ook volwassen, mochten de kleurplaat zo creatief mogelijk invullen. De mooiste en meest originele inzending, kreeg het eigen schoenenontwerp daadwerkelijk thuis geleverd.

Kleurplaat Timberland schoen voor kleurwedstrijd

Communicatie

Creatieve hulpmiddelen zoals een kleurplaat kunnen complexe zaken eenvoudiger maken voor kinderen. Hierdoor kunnen zij woorden visualiseren en sneller begrijpen wat iets is of wat er wordt bedoeld.

Je zult vast wel het ‘aap, noot, mies’ letterbord herinneren van de lagere school. Vooral op jonge leeftijd, zijn woorden niet veel zeggend voor kinderen. Woorden zijn niet tastbaar of beelden. Bij het leren lezen worden daarom veel visuele aspecten toegevoegd om het voor kinderen gemakkelijker te maken woorden te begrijpen.

Daarnaast kunnen kleurplaten of het maken van een tekening kinderen helpen om gevoelens te uiten. Uit psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat kinderen kleuren associëren met gevoelens en beter kunnen communiceren door beelden in plaats van woorden. Kinderpsychologen en -coaches, maar ook pedagogische medewerkers of andere instanties die met kinderen werken, gebruiken kleuren als communicatie middel. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kinderen laten tekenen wat ze voelen of hebben meegemaakt;
  • Een ‘kleur van de dag’
  • Stel vragen aan kinderen en laat ze met kleuren antwoorden. Bijvoorbeeld: “welke kleur vind je mooi als je vrolijk bent?” of “als je boos bent, aan welke kleur denk je dan?”
Kleurplaat voor vommunivatie over gevoel

Kinderen denken vaak nog niet heel bewust na. Onbewust tekenen of kleuren ze dus hoe ze zich voelen. Kleuren en tekenen zijn non-verbale hulpmiddelen om kinderen te kunnen helpen!

Kleurplaten voor volwassenen

Kleurplaten zijn niet alleen voor kinderen. Ook voor volwassenen kunnen kleurplaten nuttig zijn! Tekenen of kleuren werkt voor sommigen heel rustgevend. Er bestaan zelfs speciale kleurboeken voor volwassenen waarmee ze stress verminderd door te kleuren. Tevens bestaan er diverse beroepen waar tekenen centraal staat. Een beroepstekenaar zet ook bepaalde gevoelens om naar visuele aspecten.

Hoewel het misschien kinderachtig lijkt, praten ook volwassen niet graag over gevoelens. De toegepaste kleurtechnieken die bij kinderen, zijn ook voor volwassenen effectief voor het uiten van emoties!

Dus…wat is jouw kleur van de dag?

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with