De leukste kleurplaten van Nederland
Anna Kasan
13 oktober 2022

Kleurplaat van een SWOT-analyse

Als ondernemer wil je meestal wel graag weten wat de sterke kanten en de zwakke kanten van je bedrijf zijn. De sterke kanten zijn meestal ook de redenen waarom klanten voor jou bedrijf kiezen. De zwakke kanten zijn belangrijk om te weten aangezien je dan weet wat je kunt verbeteren aan je bedrijf zodat je zoveel mogelijk in de smaak valt bij potentiële klanten. Niet alleen sterke en zwakke kanten zijn belangrijk om te weten, maar ook kansen op verbetering en bedreigingen voor het bedrijf. Deze dingen kun je allemaal overzichtelijk bekijken in een SWOT-analyse.

Wat is een SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse wordt ook wel een sterkte-zwakteanalyse genoemd. Het woord SWOT is een Engels begrip, de woorden Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats vormen samen het woord SWOT. Vertaald betekent het sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Een SWOT analyse opstellen doe je voor je bedrijf om te kijken wat de interne sterktes en zwaktes zijn, en wat de externe kansen en bedreigingen zijn. De S en de W van SWOT zijn dus intern gericht, de O en de T zijn extern gericht. Als je dus een SWOT-analyse opstelt ga je dus eigenlijk deze 4 dingen ondervinden om een beter zicht te krijgen van de huidige situatie van je bedrijf. Zo leer je je bedrijf beter kennen en kun je eventuele oplossingen bedenken.

Hoe maak je een SWOT-analyse

Een SWOT-analyse kun je vrij makkelijk maken, alleen vereist het wel wat onderzoek in je eigen bedrijf. Je begint bij een interne analyse, dit zijn dus de strengths en de weaknesses, oftewel de sterktes en zwaktes van het bedrijf. Eerst de sterktes, wat doe jij beter dan je concurrent? Onderzoek je assortiment, je personeel, je prijzen en ga zo maar door. Kijk objectief naar behaalde resultaten van het verleden en vergelijk ze eventueel met die van nu. Dan kijk je wat de zwaktes zijn in deze dingen. Heb je een klein assortiment, is je kwaliteit niet goed genoeg of mag je personeel wel wat vriendelijker zijn bijvoorbeeld. Dan is het tijd voor de externe analyse, je gaat onderzoeken wat de opportunities en threats zijn, oftewel kansen en bedreigingen. Met deze dingen bedoelen we vooral onderzoek doen naar bijvoorbeeld je branche, concurrentie, eventuele trends, klanten en dergelijke. Als er bijvoorbeeld een trend is waar je goed op kunt inspelen met je marketing is dit een kans. En als er bijvoorbeeld veel concurrenten zijn in diezelfde branche is dit een bedreiging.

Vond je deze blog interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over de betekenis van kleuren in de tuin! , Het belang van een schetsboek of het belang van kleur in design van verpakkingen.

Copyrights 2024 | gratiskleurplaten.com
Made with